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infrastructure costs by Native American programs must be documented in the MOU. Futther, if 
made, these contributions must be in proportion to the program's propottionate use and relative 
benefits received, consistent with the Unifotm Guidance. The Native American programs cannot 
trigger the SFM, nor are they subject to the SFM. 

Q7. Do the infrastructure requirements and methodologies apply to comprehensive and 
affiliate one-stop centers? Is a separate infrastructure funding agreement needed for each 
center? 
A 7. The requirements that govern infrastructure costs apply to each one-stop center in the local 
delivery system, whether the center is a comprehensive, affiliate, or specialized one-stop center. 
All one-stop partners, whether they are required partners or additional pattners - except as 
discussed above concerning Native American programs - must contribute to the infrastructure 
cost funding of the one-stop centers based on propo11ionate use and relative benefits 
received. The required one-stop pa11ners must provide access to their programs in the 
comprehensive one-stop centers and contribute to the infrastructure costs of those centers. Only 
those one-stop partners that participate in the affiliate one-stop centers are required to contribute 
to the infrastructure costs for those centers. As with MOUs, the Local WDB may negotiate an 
umbrella IF A or individual IF As for one or more of its one-stop centers. 

Q8. If a required one-stop partner program administered by an entity outside the control 
or authority of the Governor does not want to contribute toward infrastructure costs, or 
disagrees on the appropriate amount to contribute, and the State Funding Mechanism is 
triggered, can the Governor require this program to make a specific financial 
contribution? Can the program file an appeal? 
A8. Under the SFM, the Governor has authority to determine the financial contribution of all 
required one-stop pattners toward infrastructure costs in accordance with 20 CFR 678.725 -
678.738, 34 CFR 361.725 - 361.738, and 34 CFR 463.725 - 463.738. For the Adult Education 
and Family Literacy Act (AEFLA) program, the State Vocational Rehabilitation (VR) program, 
and postsecondary career and technical education activities under the Carl D. Perkins Career and 
Technical Education Act, as specified in 20 CFR 678.730(c)(2), in States in which the 
policymaking authority is placed in an entity or official that is independent of the authority of the 
Governor, the determination of the amount each of these programs must contribute toward 
infrastructure costs must be made by the official or chief officer of the entity with policymaking 
authority, in consultation with the Governor (see also 34 CFR 361.730(c)(2) and 34 CFR 
463.730(c)(2)). Programs may appeal the Governor' s determinations of their infrastructure cost 
contributions - or those detenninations made, in ce11ain cases, by the applicable official or chief 
officer - in accordance with the process established under 20 CFR 678.750, 34 CFR 361.750, 
and 34 CFR 463.750. 

Q9. What are non-cash contributions and how are they valued? 
A9. Non-cash contributions are expenditures incutTed by one-stop partners on behalf of the one­
stop center and goods or services contributed by a pa1tner program and used by the one-stop 
center. The value of non-cash contributions must be consistent with 2 CFR 200.306 and 
reconciled on a regular basis (i.e., monthly or quarterly) to ensure they are fairly evaluated and 
meet the partners' proportionate share. One way to ensure that non-cash contributions are fairly 
evaluated is to ensure that the one-stop pattners agree on the sources or companies that will be 
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used to assess or appraise the fair market value or fair rental value of non-cash contributions (2 
CFR 200.306). 

Example 1: For Program Year (PY) 2017, a partner's proportionate use of the one-stop 
center results in a contribution of $ 15,000. The pa1tner does not have sufficient cash 
resources to fully fund its share and wishes to donate to the one-stop center (not for its own 
individual use) gently used surplus office furniture. T he furniture is needed in the one-stop 
center. The office furniture was purchased in 20 15 for $ 18,500 using unrestricted or non­
Federal funds. The office furniture has a cuITent fair market value of $10,000 and a 
depreciated value of $ 11 , l 00. In accordance w ith the requirements specified in the Uniform 
Guidance at 2 CFR 200.306(d), the value of the contribution must be the lesser of the current 
fair market value or the value of the remaining life of the property as recorded in the 
paitner's accounting records at the time of donation unless approval has been granted, by the 
Federal awarding agency, in accordance with 2 CFR 200.306(d)(2). The pa1tner would be 
able to count the $ 10,000 value as part of its $ 15,000 contribution and would be required to 
use additional resources for the remaining $5,000 balance of its share. This one-time 
contribution is recognized by the pa1tner during the year in which the contribution is made. 
Example 2: In the same example as above, the partner does not donate the gently used 
office furniture but loans it for general use by paitners at the one-stop center. The office 
furniture is on a five-year depreciation schedule. The annual depreciation is $3,700 and the 
annual fair rental value is $3,500. In accordance with 2 CFR 200.306(i)(4), the partner may 
count $3,500 as part of its contribution for that year. As with any depreciable asset, an 
assessment of its fair rental value must be done each year in which the equipment is loaned to 
the one-stop center. The one-stop partners must detennine annually whether the one-stop 
center still requires the use of the office furniture and that this cost is built into the IF A. 

QlO. What are third-party in-kind contributions and how are they valued? 
AlO. Third-pa1ty in-kind contributions are contributions of space, equipment, technology, non­
personnel services, or other like items to suppo1t the infrastructure costs associated with one-stop 
operations. The value of third-party in-kind contributions must also be consistent with the 
Uniform Guidance at 2 CFR 200.306 and reconciled on a regular basis (i.e ., monthly or 
quaiterly) to ensure they are fairly evaluated and meet the partners' proportionate share. 
There are two types of third-party in-kind contributions: ( 1) general contributions to one-stop 
operations (i.e. , those not connected to any individual one-stop partner), and (2) those made 
specifically to a one-stop partner program (20 CFR 678. 7 15, 34 CFR 361. 7 15, and 34 CFR 
463.715, and 2 CFR 200.306). 

Example 1: For PY 2017, a county government that is not a one-stop partner, has space in a 
vacant building and would like to donate the space for use as a one-stop center. This in-kind 
contribution would not be associated with one specific partner, but rather would go to 
support the one-stop center generally and would be factored into the underlying budget and 
cost pools used to determine proportionate share. The value of the donated space by a third 
party must adhere to the Uniform Guidance at 2 CFR 200.306(i)(3). The annual fa ir rental 
value of comparable space in the same locality, as established by an independent appraisal, is 
$77,000. As with all non-cash and third-pa1ty in-kind contributions, the value at which the 
space has been appraised is the amount accounted for in the infrastructure budget. The value 
of the donated space should be assessed again each subsequent year. 
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The second type of third-party in-kind contribution is a contribution to a specific partner to 
suppo1t that partner 's proportionate share of one-stop infrastructure costs. If the contribution 
was in the one-stop center's budget for infrastructure costs, the partner could then use the value 
of the third-party in-kind contribution to count toward its proportionate share. 

Example 2: An employer provides assistive technology equipment to a VR program located 
in a one-stop center. The acquisition cost for the equipment at the time of purchase by the 
employer was $6,800 and, at the time of the donation, the fair market value was assessed as 
$4,500. If the assistive technology equipment was in the one-stop center's budget for 
infrastructure costs, the partner could use the fair market value of the donation toward its 
contribution. The Unifo1m Guidance at 2 CFR 200.306(g) requires that the equipment is 
valued at no more than the fair market value ($4,500) at the time of donation. 
Example 3: A local literacy foundation wants to donate gently used computer equipment to 
the local one-stop center to support the infrastructure cost contribution of the designated 
AEFLA partner program in the local community. Computer equipment is part of the one­
stop operating budget. The fair market value of the computer equipment is valued at $9,200 
at the time of donation. The AEFLA pa1tner program's proportionate use of the one-stop 
center is determined to be $12,500. The AEFLA partner program may use the fair market 
value of this equipment towards its infrastructure cost contribution for that program year. 
Furthe1more, the AEFLA partner program is required to contribute an additional $3,300 in 
cash, non-cash, or in-kind contributions from its available resources to pay its remaining 
share. 
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